Sudý nebo lichý počet květin do kytice?   

sszz_olomoucBlog

Společenská pravidla jsou jen lehkou pomůckou pro správnou volbu počtu květů. Vlastní srdce napoví při výběru kytice. Každá květina je krásná, pokud ji nakupujeme s láskou.  

Jak zvolit počet květin v kytici.

Lichý počet květů darujeme třeba k narozeninám. I toto nemusí být úplná podmínka.  

Pokud kupujeme kytici k narozeninám a dobře známe oslavence, jeho vkus, vybíráme kytici srdcem, a ne podle nějakých zažitých pravidel. 

Sudý počet květin patří pro smuteční vazby a na hrob. Toto nepsané pravidlo je pouze ve střední Evropě a u starších lidí. 

Můžu dát tedy sudý počet květů k narozeninám? 

Pokud sudý počet květů v kytici symbolizuje věk obdarovaného, je to v pořádku. Nedopustíme se žádného společenského přešlapu. Spousta lidí si myslí, že se nesmí dát ani ke kulatým narozeninám sudý počet květů. Může, správně by žena měla dostat tolik květů, kolik má let. 

Jaký počet květů zvolit k svátku?  

Je výhradně na Vás, jaké květy a počet zvolíte. Nechte se ovlivnit vkusem obdarovaného, jakou má rád barvu, typ květů a kam si kytici postaví. Počet květů neřešte, mějte na paměti, aby se květina líbila. Ve světě je populární počet 12, je tím vyjádřeno, že na tebe myslím 12 měsíců v roce. Dvacet čtyři květů naznačuje, že na něj myslíte 24 hodin denně.  

Smuteční kytice na pohřeb.

Držíme se zde křesťanských tradic, proto se u nás dávají dva květy, nebo jejich násobky. Podle zažitých tradic, jedna květina patří zemřelému a jedna bohu. 
Není tomu úplně tak, mladým zesnulým lidem se může dát i jedna samostatná například bílá růže. 

Kytice k významnému výročí. 

Bylo by vhodné darovat kytici, která symbolizuje například počet společně strávených let. Většinou se k této příležitosti používají růže v patřičném počtu. 

Kytice k výjimečné příležitosti. 

Pokud obdarovanému chceme udělat velikou, a hlavně nezapomenutelnou radost, například jako poděkování za vše, darujte třeba i 100 růží. Je to dar, co se jen tak nevidí a věřte i nezapomíná. Taková kytice se dá usušit a může sloužit jako dekorace po další léta.  

Pokud nevíte. 

Vsaďte na jistotu, neriskujte, obdarovaného neurazíte a Vy se nebudete cítit zklamaně. Daleko horší by bylo, kdyby, jste na obdarovaného úplně zapomněli a on Vás očekával. 

 Pár rad závěrem.

  • Řiďte se vlastním srdcem při výběru kytice 
  • Každá květina je krásná, pokud ji nakupujete s láskou 
  • Společenská pravidla jsou jen lehkou pomůckou pro správnou volbu počtu květů 
  • Myslete na to, že počty květů v kyticích jsou pouze naším dogmatem a nikde jinde tomu tak není…